Uuden kodin vaatimukset

Usein kysytyt kysymykset uuden kodin vaatimuksista

Kissan ilmoituksessa lukee, että sitä ei luovuteta ainoaksi kissaksi. Voisinko silti saada sen ainoaksi kissaksi, koska tarjoan sille paljon huomiota ja erityishyvän kodin?

Kun ilmoituksessa lukee, että jotain kissaa ei luovuteta ainoaksi kissaksi, on turha kysyä, voiko kissa lähteä ainoaksi kissaksi. Se ei lähde. Jokaista kissaa tarkkaillaan sen asuessa toimitiloilla tai sijaiskodissa ja pyritään selvittämään, millainen koti olisi juuri tälle kissalle paras; mistä asioista kissa pitää, mitä se pelkää ja miten se tulee toimeen muiden kanssa.

Useimmiten ainoaksi kissaksi -kyselyitä tulee kissanpennuista ja nuorista kissoista, joiden energiatasot ovat todella korkeat. Mikäli kissalle ei tarjoa tarpeeksi virikkeitä, se tylsistyy ja alkaa tuhota paikkoja. Paras virike kissalle on kissakaveri, josta riittää seuraa myös silloin, kun ihminen nukkuu tai ei ole kotona. Varsinkin kissanpentu on niin aktiivinen olento, että yksikään ihminen ei jaksa leikittää sitä niin paljon, kuin mihin sen energia riittäisi. Vaikka kissanpentu on luovutusikäinen, sillä on vielä paljon opittavaa maailmasta ja kissan elämästä ja näitä asioita se oppii kaikista parhaiten toisen kissan kanssa.

Otathan huomioon myös sen, että kissanpentuja ei luovuteta koteihin, joissa niiden ainoana kaverina olisi seniorikissa juurikin sen vuoksi, että kissanpennun ja seniorikissan energiatasot eivät läheskään vastaa toisiaan ja riehakas kissanpentu voi aiheuttaa seniorikissalle vakavia stressiperäisiä vaivoja.

Kaikki kauttamme kotia etsivät kissat eivät suinkaan tarvitse kissakaveria uudessa kodissa. Kissan kodinetsintätekstistä tulee aina esiin se, voiko kissan luovuttaa ainoaksi kissaksi vai ei. Ennen kissan tuloa kodinetsijäksi pohdimme yksilöllisesti jokaisen kohdalla sen, tarvitseeko kissa kaveria vai ei. Otathan huomioon, että usein kissamme tulevat populaatioista, eli toisten kissojen keskuudesta ja usein se paras tuki uudessa tilanteessa kissalle on nimenomaisesti toinen lajikaveri, jonka kanssa pääsee harjoittelemaan yhdessä uusia jännittäviä asioita, kuten ihmisten kanssa toimimista ja uuden kodin tutkimista.

Minulla on koira/kani/marsu, riittääkö se kissan kaveriksi, kun se ei olisi tällöin talouden ainoa eläin?

Kun ilmoituksessa sanotaan, että kissaa ei luovuteta ainoaksi kissaksi, se tarkoittaa, että kissaa ei luovuteta ainoaksi kissaksi. Koira, kani, marsu tai muu eläin ei ole kissa, eli vaikka tällainen löytyisi kotoa, kissa olisi silti talouden ainoa kissa. Otathan myös huomioon sen, että vaikka Youtube ja netti yleisestikin on pullollaan erilaisia söpöjä videoita, joissa kissa ja eläin x leikkivät ja ovat parhaita kavereita, se ei tarkoita, että kissa ja lajin x edustaja ovat automaattisesti parhaita kavereita. Eläimet täytyy aina totuttaa toisiinsa asianmukaisesti ja se voi viedä useita kuukausia. Totuttamisen lisäksi on myös muita asioita, jotka kanssakäyntiin vaikuttavat, kuten esimerkiksi eläinten lajityypillinen elekieli. Esimerkiksi koiran ja kissan elekielet ovat paikoin ristiriidassa keskenään (esim. koira on iloinen, mutta kissa tulkitsee sen kissaeleiden kautta aggressiivisuudeksi).

Toisen lajin edustaja ei ole automaattisesti este kissan hankinnalle, mutta ennen kissan ottamista omat resurssit kannattaa punnita tarkkaan. Oletko oikeasti valmis työhön, jota eläinten tutustuttaminen vaatii, vaikka se veisi kuukausia? Jos eläimet eivät tulekaan toimeen, lähtevätkö kissat vai toinen eläin pois? Entä toisinpäin; otat kissat ja ajattelet ottavasi eläimen x tulevaisuudessa, jos kissat ja toinen eläin eivät tule tässä tilanteessa toimeen, kummasta luovut?

Kyllä se ulkoileva kissa on onnellinen, niin sellaiseksi olisin tätä kissaa ottamassa!

Emme koskaan luovuta kissaa vapaasti ulkoilevaksi. Vapaa ulkoilu on kissalle vaarallista, koska se voi jäädä auton alle, petoeläin voi viedä sen, se saattaa syödä jotain myrkyllistä tai ihminen voi vahingoittaa sitä esimerkiksi ampumalla (kyllä, tätä tapahtuu).

Vaikka Suomen lainsäädännöstä ei suoraan löydy kohtaa, jossa todettaisiin kissan vapaana pitämisen olevan laitonta, lainsäädännöstä löytyy kuitenkin sellaisia kohtia, joita on mahdoton noudattaa kissan ollessa vapaana. Esimerkki tällaisesta on vaikkapa järjestyslaista löytyvä kielto ulkoiluttaa kissaa tai koiraa lasten leikkipaikalla.

Mikäli linjauksemme vapaana ulkoilemisen kiellosta on sinulle ongelma, älä adoptoi kissaa meiltä. Tätä linjausta emme tule muuttamaan.

On se kumma, kun ei kodit teille kelpaa!!!

Olemme aina iloisia, kun joku haluaa avata kotinsa ovet kodittomalle. Meidän toimintamallimme ei kuitenkaan ole paiskoa kissoja kaikkialle vaan etsiä juuri sille tietylle kissalle täydellinen koti. Emme siis etsi kenellekään kotia, vaan etsimme juuri "sitä oikeaa" kotia. Vaikka hoidossamme on kymmeniä kissoja kerrallaan, jokainen on meille rakas ja tärkeä yksilö, joka tulee kohdata nimenomaisesti yksilönä. Jokainen kissa ansaitsee kodin, jossa sillä on turvallista olla ja se saa olla rauhassa oma täydellinen itsensä, vaikka ei olisikaan se kaikista rohkein, kaunein tai sosiaalisin. Kriteeristömme kodille, jonne kissan luovutamme, on siis paljon laajempi kuin se, että kissalla on katto pään päällä ja joku muistaa joskus ruokkia sen.

Minulla on varaa hoitaa eläinlääkärikustannukset, koska olen säästäväinen ihminen. Ruokakuluissa saan kätevästi säästettyä, kun ostan säästöpakkauksia Rainbown kissannappulaa ja tarjoan kissalleni sitä ja vettä.

Kissa on lihansyöjä, joka tarkoittaa ravintoaineiden osalta sitä, että ruuan pääpainon tulee olla proteiinissa ja mahdollisimman vähän hiilihydraateissa. Kuivaruuan ravintoaineet painottuvat hiilihydraatteihin, joten sen ei koskaan pitäisi olla ainoa vaihtoehto ruokinnassa. Kissa on myös huono juomaan ja kuivaruoka kuivattaa sen kehoa entisestään. Jos siis huomaat kissallasi kuivumisen merkkejä, kannattaa kuivaruoka ottaa hetkeksi tauolle.

Ruokinta on huono paikka säästää rahaa, sillä sieltä säästetty raha saattaa huonossa tapauksessa tulla maksettavaksesi korkojen kera eläinlääkärikustannusten muodossa. Kissan ruokinnassa kannattaa muistaa, että kissa on lihansyöjä ja lähtökohtaisesti kannattaa priorisoida sellaista ruokaa, jonka lihapitoisuus on korkea. Kissa tarvitsee myös erilaisia kivennäisaineita, aminohappoja ja vitamiineja. Paras ruoka onkin sellaista, jossa on korkea lihapitoisuus ja siitä löytyy kaikkia kissan tarvitsemia aineita. Otathan myös huomioon sen, että erilaiset sairaudet ja elämänvaiheet muuttavat kissan optimaalista ruokavaliota ja voivat tuoda lisäkustannuksia.

Yksipuolinen ja köyhä ruokavalio aiheuttaa kissalle terveyshaittoja samoin kuin mitä yksipuolinen ja köyhä ruokavalio aiheuttaa ihmiselle. Pidäthän siis huolta siitä, että kissasi saa laadukasta ravintoa.

Vanha kissani oli kyllä uskomaton. Eli x-vuotiaaksi ja ei tarvinnut kertaakaan käyttää eläinlääkärissä!

Valitettavan monella ihmisellä on usein harhakuvitelma siitä, että he tietävät kaiken mahdollisen kissoista, kun ovat sellaisen omistaneet x vuotta. Kun kissa on pysynyt sen ajan hengissä, niin kaikki on ihmisen mielestä tehty täysin oikein ja kaikki muu on turhaa ja ylimääräistä hienostelua, jonka tarkoitus on vain rahastaa typerämpiä kissanomistajia. Jos joku muuta sanoo, tämä on vain mainonnan uhri, joka hössöttää turhasta.

Varmasti jokainen meistä toivoo, että oma kissa saa elää terveenä mahdollisimman pitkään eikä varmasti yksikään kissanomistaja tarkoituksella halua pitkittää rakkaan lemmikkinsä kipuja ja hoitoonvientiä. Usein ihmiset eivät kuitenkaan tunnista kissan kipua tai edes huomaa kaikkia sellaisia vaivoja, joita ei silmällä voi nähdä, ellei asiaan ole aidosti perehtynyt.

Valitettavan usein toistuva esimerkki oikeasta elämästä: yhdistyksellemme tuli yhdessä vaiheessa vanhempi kodinvaihtaja, jonka omistaja kertoi kissan olevan terve, eikä sitä oltu koskaan käytetty lääkärissä, koska tarvetta ei ollut. Kissa oli sosiaalinen ja sympaattinen sylikissa, joka vaikutti päältäpäin terveeltä. Käytimme kissan eläinlääkärissä rokotuksella ja siitä lähtikin noin tuhat euroa maksanut eläinlääkärikierre, jonka aikana otettiin ihonäytteitä, verikokeita, hoidettiin korvapunkit pois, korjattiin napatyrä sekä poistettiin hammaskiveä, jonka alta paljastui pari poistoa vaatinutta hammasta. Pelkästään huonot hampaat tuottivat kissalle paljon kipua, jota kissa ei hevillä näytä. Yleensä siinä vaiheessa, kun ihminen pystyy sanomaan, että kissalla on varmaan kipuja, kivut ovat jatkuneet jo jonkun aikaa ja ovat todella kovia, koska kissa peittää kipunsa viimeiseen asti.

Tärkeää olisi, että kissan kolmoisrokotteet hoidetaan kuntoon kolmen vuoden välein ja kissalle tehdään samalla terveystarkastus, jossa katsotaan peruskunnon lisäksi myös suun terveyttä. Vanhempaa kissaa kannattaa käyttää useammin tarkastuksella, jotta voidaan huomata ajoissa mahdolliset vaivat, esimerkiksi munuaisten kanssa.

En ymmärrä, miksi kyselette niin paljon turhia nykyisen kissani ja uuden kissan tutustuttamisesta. Olen ennenkin hankkinut kissalle kaveria ja päästänyt ne ilman mitään erityistä tutustuttamista vapaaksi. Heti ovat alkaneet leikkiä ja ovat olleet ylimpiä ystävyksiä, ikinä eivät ole tapelleet.

Mikäli näin on, niin sinulla on käynyt todella hyvä tuuri aikaisemmin. On kuitenkin hyvä tiedostaa, että vaikka se sinun kissasi olisi kuinka maailman kiltein ja tykkäisi koirista, lapsista, auringosta ja sateenkaarista, se ei kerro siitä, miten se tulee toimeen toisten kissojen kanssa. Kuten me ihmiset, jokainen kissa on yksilö ja kissojen välillä on mahdollista olla erilaisia henkilökemioita samoin kuin meidän ihmisten.

Kun ihminen hankkii toista kissaa, usein ajatuksena on nimenomaisesti se, että nykyinen kissa saisi kaverin (jos kissa sellaista kaipaa, tämä on mainio ajatus). Ongelmia kuitenkin koituu siitä, kun ihminen olettaa kissan kaverustuvan toisen kissan kanssa samalla tavalla, kuin ihmiset kaverustuvat keskenään. Kissa hahmottaa maailmaa täysin eri tavalla kuin ihminen ja jotta totutuksessa onnistuu, on tärkeä ymmärtää, miten kissa tilanteen hahmottaa, jotta voi tulkita tilanteita oikein ja tukea tutustuttamisen onnistumista.

Me kysymme kyllästymiseen asti kysymyksiä totuttamisesta, koska huono totuttaminen voi aiheuttaa kummallekin kissalle stressiä ja käytöshäiriöitä, jotka saattavat päätyä siihen, että ihmisellä menevät hermot ja koetaan pakolliseksi luopua toisesta kissasta, koska "eiväthän nämä nyt tule mitenkään toimeen", vaikka todellisuudessa syy on nimenomaisesti ihmisen vaillinainen toiminta totutustilanteessa. Meille on tärkeää, että kissa päätyy meiltä sellaiseen kotiin, jossa sitä rakastetaan ja ymmärretään sellaisena kuin se on. Jos uusi koti ei ole valmis panostamaan kissojen tutustuttamiseen, herättää se meille kysymyksen siitä, mistä muista asioista uusi koti on valmis joustamaan kissan hyvinvoinnin kustannuksella.

Tarkemmin kissan mielenmaisemasta ja oikeaoppisesta tutustuttamisesta pääset lukemaan esimerkiksi seuraavista paikoista:

https://pissasirkus.fi/2015/03/08/kissat-101-tutustuminen-ja-tutustuttaminen-uusi-kissa-laumanjatkoksi/

https://sey.fi/kaakkois-suomi/kaakkois-suomen-elainsuojeluyhdistys/ohjeet-ja-linkit/188-2/

https://janinapohju.wordpress.com/2019/02/09/kissojen-tutustuttaminen/